loading...

Roti Dah Nak Expired Jangan Buang, Pikat Selera Anak Dan Suami Dengan Buat Aneka Roti Kreatif Ni, Sedap!

Bila roti dah mula hampir tarikh expired, ada daripada kita terus buang sahaja, bimbang tidak sihat untuk dimakan. Jangan terus dibuang sebaliknya cuba resipi kreatif ni. Confirm anak-anak minta lagi dan lagi.

Lima resipi ringkas yang dikongsikan oleh Nisak Abu Hassan ini pasti sedap dan buat anak-anak teruja nak menjamahnya. Suami pun pasti suka. Jom cuba.

1. Karipap Roti Sedap dan Sempoi

Bahan-Bahan :
Roti gardenia (berapa keping korang nak)
Inti (resepi ni guna inti karipap)
Tepung jagung (kalo tak ada guna tepung gandum pun boleh)
Air

Caranya:

1. Untuk kulitnya, gelek roti sekeping demi sekeping untuk nipiskan. Trim bahagian tepinya.

2. Lepas tu sapukan bancuhan tepung jagung dengan air di sekeliling roti (tengok pic), untuk tujuan gam.

2. Letak inti kat tengah roti. Kemudian cantumkan hujung ke hujung roti membentuk segitiga.

3. Tekan disekeliling guna garfu. Tujuannya nak tutup rapat.

4. Panaskan minyak dan goreng.

5. Daaaa. Inilah dia karipap roti anda yang dah siap.

Sumber: Canteq.blogspot


2. Roti Telur Cheese

Bahan-bahan :
Roti
Telur
Keju

Caranya:
1. Letakkan 2 keping keju diatas roti.

2. Kemudian letakkan sekeping lagi roti di atas keju tersebut seperti sandwich.

3. Salutkan roti tersebut dengan telur yang telah dipukul.

4. Panaskan minyak dan gorengkan.


3. Muffin Roti Butterscotch

Bahan-bahan:
12 – 16 keping roti gardenia butterscotch
3 biji telur
2 cawan susu segar
1 cawan tepung
1 sudu teh baking powder
1sudu teh esen vanilla
3 batang sosej
Cheese mozarella

Caranya:

1.Gelek roti hingga nipis dan tekap menggunakan tumbler plastik/cawan plastik untuk membentuk bulat.

2. Didihkan air dan rebus sosej dalam 5 minit dan potong berbentuk mancis.

3. Sapu acuan dengan marjerin/butter. Bentukkan roti macam kulit tart.

4. Masukkan sosej dan cheese.

5. Masukkan telur, tepung, baking powder, susu segar dan esen vanilla ke dalam mangkuk. Pukul menggunakan wisker hingga sebati. Tuang bancuhan telur ke dalam
roti.

6. Bakar pada suhu 180’C selama 15 – 20 minit.

Sumber: resepicikguani.blogspot.my


4. Garlic Bread

Bahan-bahan:
1 sudu butter
2 keping roti
Daun parsli kering (flakes)
1 biji bawang putih atau beli serbuk garlic

Caranya:

1. Ambil satu sudu butter, campurkan dengan pasliey dan serbuk bawang putih.

2. Bagi yang guna bawang putih, tumbuk sampai hancur dan gaulkan sekali.

3. Sapu pada roti dekat roti tu.

4. Bakar dalam periuk ajaib selama lima minit.


5. Jejari Roti

Bahan-bahan:
24 keping tepi roti (dari 6 keping roti)
1 biji telur
2 sudu besar susu segar
Sedikit garam
Gula halus secukupnya
Mentega / margerin untuk menggoreng

Caranya:
1. Masukkan telur, garam dan susu ke dalam mangkuk. Pukul telur biar sebati.

2. Panaskan 2 sudu besar mentega.

3. Celup roti ke dalam campuran telur tadi dan goreng sehingga perang.

4. Buat sampai habis. Kalau mentega kering, bolehlah ditambah untuk menggoreng roti yang seterusnya.

5. Bila dah siap, taburkan gula halus ke atas roti. Sedap dimakan semasa panas.

Sumber: ohgempak.com

Ermm..mana satu anak kita paling suka?

Sumber: Nisak Abu Hasan

Tinggalkan Komen

Previous
Next Post »
loading...