Kerja ibu semakin mudah sebab boleh siapkan bubur bayi sepantas 5 minit sahaja. Yang penting ibu sudah siap-siap buat serbuk beras homemade dan tak ketinggalan kiub puri sayur-sayuran dan serbuk ayam.
Nak tahu macam mana? Jom tengok cara yang dikongsikan oleh Puan Badariah Baharin ini.
Semalam Mama buat serbuk beras untuk ‘Aqeelah. Dah alang-alang buat tu, terus je lah ambil video dan gambar.
Ni Mama kongsikan cara mudah untuk buat bubur nasi untuk baby.
Kalau nak buat hari-hari, memang tak rajin kan? Haa ni kita buat terus serbuk beras tu untuk sebulan punya stok.
Bila nak masak, cuma perlu letak:
✔ 1 sudu besar serbuk beras
✔ 1 sudu kecil serbuk ayam
✔ 1 kiub puree sayur
✔ Air secukupnya
Panaskan je kesemua bahan kat atas ni dengan api perlahan. Dalam 5 minit dah siap!
Pastu selalunya sebelum suap ‘Aqeelah makan, Mama akan mix dengan satu sudu kecil VCO.
Nyum nyum!
Cara Buat Serbuk Beras:
Basuh beras bersih-bersih.
Sangai sehingga kering.
Kisar sehingga halus.
Tapis dan letak dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk.
Cara Buat Serbuk Ayam:
Rebus isi ayam.
Carik isi ayam kecil-kecil.
Sangai sehingga kering.
Kisar sehingga halus.
Tapis dan letak dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk.
Cara Buat Kiub Puri:
Steam sayur (carrot/brokoli/etc).
Kisar sehingga halus.
Masukkan dalam ice cube tray dan bekukan.
Bila dah beku, keluarkan dan masukkan ke dalam ziploc bag.
Cara Buat Bubur Nasi Ekspress:
Campur satu sudu besar serbuk beras, satu sudu kecil serbuk ayam, satu kiub puri sayur pilihan, dan sedikit air.
Masak atas api perlahan.
Dalam 5 minit dah siap!
INFO TAMBAHAN:
1. Untuk baby 6 bulan, start bagi puri buah/sayur dulu. Cuba satu jenis puri untuk 4 hari, kalau baby ok, baru tukar ke puri yang lain pulak.
2. Bila baby dah 8 bulan, boleh start bagi bubur nasi dah. Tapi buat cair-cair dulu. Kang terkejut plak perut baby.
Sumber: Facebook Badariah Baharin